Arkiv

Ljus i mediemörkret

Jag har pysslat med fanzines, tidskrifter och oberoende medier sedan 80-talet. Ett intresse som i flera avseenden inte kan sägas ha tidsandan på sin sida. Även om vi fått uppleva en makalös digital utveckling så har många tidningar under de här åren, från dagliga storheter som Arbetet till anrika kulturtidskrifter likt Bonniers Litterära Magasin, tvingats läggas ned. De som överlevt har i stor utsträckning slimmats och mångfalden i utbudet på papper utarmas för varje år. En stor bov i dramat är det ökande annonsberoendet.

Men nu plötsligt tänds några nya, om än små, ljus i det svenska mediemörkret. För tidningsdöden till trots: Häromveckan kom premiärnumren för två nykomlingar bland pappersmediernas nyhetsproducenter. En smått sensationell händelse som de flesta redaktioner tycks ha missat.  

De två tidningarna Dagens ETC och Göteborgs Fria Tidning kan vid en första anblick verka snarlika: Vänstersinnade veckoblad med en oberoende hållning gentemot partipolitiken. Men bläddrar man lite i dem så blir skillnaden vad gäller ambitionsnivå ganska snart tydlig.

Dagens ETC är en presstödsteknisk historia. Chefredaktör Johan Ehrenberg & Co orkar inte vänta på presstödsutredningen och den förmodade potten pengar för nyheter på nätet. En ekonomisk reform som för övrigt kan bli mycket viktig för hela det svenska medielandskapet. Om man vill vara elak kan man säga att papperstidningen Dagens ETC är ett avskrap från deras ambitiösa sajt med samma namn. En best-of-produkt som nu kommer distribueras varje vecka till prenumeranterna av det klassiska magasinet ETC vilken fortfarande har en utgivningstakt på sex nummer per år. Allt för att kunna knipa någon miljon svenska kronor i presstöd. Veckoutgivning, eller endagarstidning som det också kallas, är idag den lägsta tillåtna hastigheten för presstöd åt nyhetstidningar.

Göteborgs Fria Tidning har siktet högre ställt. Det första numret av Dagens ETC nöjer sig med sexton sidor bestående mestadels av nyhetsnotiser samt korta debattinlägg. GFT nummer ett är däremot 24 sidor tjock med lokala händelser i fokus på såväl nyhetssidorna som i kalendarium.

Mittuppslagen i premiärnumren gör skillnaderna mycket tydliga. GFT satsar på sociala reportage av det slag vi sällan får läsa i svensk dagspress numera. Det första numret rymmer en artikel om de tyska reformer som slår samman a-kassan med socialbidraget och massprotesterna mot dem. På plats i Berlin och med intervjuer av drabbade. Dagens ETC:s mittuppslag rymmer istället små recensioner och evenemangstips, bägge av alternativt slag. Om man till alternativkultur också kan inräkna en bok från Bonniers, Arbetets museum i Norrköping och en pjäs på Stockholms stadsteater. Mest som utfyllnad verkar Dagens ETC också lagt in en halvsidesbild på asiatiska reklamskyltar. Jag lyckas i alla fall inte lista ut till vilket sammanhang det fotot hör.

Ägandeformerna är förstås inte obetydliga för tidningar som säger sig vara oberoende. Dagens ETC ingår i aktiebolaget ETC som också gör kommersiella mediaprodukter. Det gör Ehrenberg & Co:s oberoende avsevärt mindre än Göteborgs Fria Tidning vilken är en av fyra produkter från mediekooperativet Fria Tidningar. Ett icke vinstdrivande kooperativ ägt av de anställda och med sympatisk likalön som personalpolitisk princip. De tre andra produkterna är Stockholms respektive Skånes Fria Tidning samt Sesam på lätt svenska.

Oavsett förtjänster och tillkortakommanden önskar jag både Dagens ETC och Göteborgs Fria Tidning all framgång. Sverige behöver fler tidningar. Tidningar som utmanar den borgerliga hegemonin. Men framförallt: Tidningar som inte följer den kapitalistiska medielogik där läsarna i första hand betraktas som kunder på en annonsmarknad. Ett ekonomiskt tänkande vilket också sätter spår i så väl ord som urval.

Bakom Dagens ETC står visserligen ett aktiebolag men tidningen kan liksom GFT och andra nyhetsproducenter utanför mainstreamfåran knappast räkna med några större intäkter från annonser. Och det är kanske lika bra. För när allt kommer omkring är det inte främst ledarsidornas politiska färg som gör Aftonbladet så förvillande lik Expressen och Svenska Dagbladet till en magrare edition av Dagens Nyheter.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.