Arkiv

Med hopp om journalistikens återkomst

 

Foto: Jose M./Unsplash.com

Trump har lämnat Vita huset. I mediediskussionerna som följt verkar många hoppas på ett nätklimat och en samhällsdebatt med färre inslag av hat, hot och fake news. Jag skriver om att det också väcker hopp om en starkare position för kvalitetsjournalistiken.

Igår mejlade en ny prenumerant och beklagade att hon inte upptäckt vårt magasin Opulens tidigare. Hon skrev att magasinet berikar hennes liv och att hon tidigare ”törstat efter en arena där man kan ta del av icke adrenalinstyrda analyser, reflektioner och reaktioner”.

Positiva ord från läsare värmer förstås alltid ett redaktörshjärta men just detta mejl gjorde mig extra glad då det stämmer så väl med våra intentioner. Med magasinets publicistiska förklaring om att vi vill vara ett bidrag bort från trumpismen och trollen, bort från samtidsdebattens ofta skrikiga tonläge.

I söndags skrev Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje om hur klassisk tidningsekonomi alltid haft två huvudsakliga intäktskällor, annonser och prenumerationer, och att den förra historiskt sett varit betydligt större. Idag gäller inte detta längre. Med internet och sociala medier har tidningarna förlorat både stora delar av annonsmarknaden och läsare.

Men. Idag får Sydsvenskan in mer pengar från läsarna än annonsörerna. För för fyra år sedan vände läsartappet och de har sedan dess ökat antalet prenumeranter stadigt.

I dagarna är det också fyra år sedan vi startade Opulens, i förhoppningen att fler än vi tröttnat på algoritmstyrda och ofta grälsjuka bubblor på sociala medier. I övertygelsen att det fortfarande finns många mediekonsumenter som uppskattar redaktörsrattad kvalitetsjournalistik och är beredd att betala för det. Sakta men säkert har vi också börjat nå ut till allt fler.

Nu är Trump borta. I alla fall från Vita huset. Det har förstås inte någon direkt betydelse för ett litet kulturmagasin på den här sidan Atlanten. Men i mediediskussionerna som följt verkar många hoppas på ett nätklimat och en samhällsdebatt med färre inslag av hat, hot och fake news. Vi får hoppas att det också innebär ett, eller helst flera, steg framåt för den seriösa journalistiken och dito bakåt för de så kallade alternativmedierna. I alla fall för de till journalistik förklädda och ofta lögnaktiga propagandakanalerna.

Och det bästa sättet att som läsare stödja en sådan utveckling är fortfarande att prenumerera.

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>