Arkiv

Vanskligt med statlig inblandning mot fake news

Sedan årsskiftet har Tyskland en lag som ska sätta stopp för näthat och fejknyheter. Statliga inskränkningar av yttrande- och pressfriheten är dock alltid vanskliga.

I slutet av förra året skrev jag att Facebook nu vaknat och verkar ta problemen med fejknyheter på allvar. Ett glädjebesked menade och menar jag. I ett pressmeddelande berättades då om en tjänst Facebook kallar ”trust indicator”, förtoendeindikator. Artiklar som delas kommer förses med en ikon som användarna kan klicka på för att få mer information om utgivarna bakom journalistiken. Ännu har dock inte tjänsten lanserats i Sverige.

Det är dock en stor skillnad mellan självsanerande medier och statliga inskränkningar. Den nya lagen i Tyskland innebär att de sociala medieplattformarna måste ta bort hatbudskap och lagstridigt material inom 24 timmar. Annars riskerar de miljonbelopp i böter.

För det första kan hotet om böter leda till att Facebook, Twitter etc oövertänkt hellre fäller än friar.Yle, Finlands public service-bolag, berättade häromdagen om en rasistisk kommentar från Beatrix von Storch, en politiker för främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, som Twitter plockade bort. Det slutade dock inte med det. Den folkvaldes hela konto stängdes tillfälligt av och när den tyska satirtidningen Titanic gjorde satir av den rasistiska tweeten fick även de finna sig i att meddelanden försvann utan motivering.

De sociala medierna har idag knappast kompetens för att göra lagar som den i Tyskland rättvisa. Vi är ganska många Facebookanvändare som upplevt att chansen att få hjälp när våra konton krånglar är minimal. Att lyckas få tag i en levande människa, anställd av Facebook, väl ungefär är lika stor som att vinna högsta vinsten på Lotto.

Sedan har vi också det ständiga problemet med ”martyrer”. De högerextrema framgångarna i Europa beror inte till liten del på att de lyckats framställa sig själva som underdogs och att deras rasistiska utspel stoppas av staten, istället för en ansvarsfull utgivare, kommer ofrånkomligen utnyttjas i propagandan. Beatrice von Storch framställdes genast av tyska främlingsfientliga krafter som ett offer för makthavarnas censur och innehållet i hennes tweet nådde ut till betydligt fler än om den inte hade plockats bort.

Kritiken om censur är dessutom förstås helt riktig. Mark Zuckerberg har som nyårslöfte meddelat att hans mål för 2018 är att både skydda Facebooks användare från hat och förtal men också hela tjänsten från olika staters inblandningar. Med tanke på tongångarna från demokratiska länder, inte minst inom EU, får vi hoppas att det senare även gälla vår del av världen.

Risken för att inskränkande lagar även kommer drabba demokratiska samhällskritiker är nämligen överhängande och kanske det som skrämmer mest.

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>