Arkiv

Kriget om nätet trappas upp

I onsdags släcktes tiotusentals sajter, bland annat de engelskspråkiga delarna av Wikipedia, i protest mot nya amerikanska lagförslag som de menar hotar det öppna, fria internet. Protesterna har vunnit framgång och fyra senatorer har backat. I Sverige har medierna rapporterat sparsamt om den politiska striden. Många medelålders och äldre som sällan eller aldrig laddar ned från nätet har nog liksom jag haft begränsad kunskap om lagförslagen.

Intentionerna för SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Protect IP Act) är inte bara att stoppa nedladdning utan att blockera alla sajter som olovligen innehåller, eller länkar till, upphovsrättsskyddat material. Skulle de gå igenom kommer en enda domare kunna fatta beslut att blockera sajter som anses innehålla piratkopierat material eller länkar till det. Detta måste överklagas inom bara några dagar vilket i praktiken innebär att företagen som känner sin upphovsrätt kränkt kommer kunna stänga ned sajter utan rättslig prövning i domstol. Exempelvis har det talats om att Youtube kommer få svårigheter och kanske måste lägga ned.

Nätforskaren Marcin de Kaminski har i intervjuer kallat detta för ”cowboylagar”, man skjuter först och frågar sen, och menar att öppenhet och demokrati offras för upphovsrätten och nöjesindustrin. Bakgrunden till konflikten är alltså starka företagsintressen som vill anpassa internet till sina affärsmodeller. Många är rädda för ett framtida internet som liknar kabel-tv där den enskilda får prenumerera på olika tjänster. En kommersialisering med utökad övervakning som faktiskt hotar inte bara heroiska revolutionärers frihet i diktaturer långt borta utan också vår egen.

Det är ett krig som pågår. Dagen efter de omfattande protesterna, i torsdags, stängdes fildelningstjänsten Megaupload ned efter ett tillslag av FBI i ett samarbete mellan nio länder. Aktivistnätverket Anonymous har svarat med överbelastningsattacker mot bland annat amerikanska FBI, justitiedepartementet och stora upphovsrättsorganisationer. Megaupload menar att majoriteten av deras trafik är legitim och önskar dialog med nöjesindustrin men ägaren och tre anställda har arresterats.

Även om många av oss medelålders och äldre knappt hunnit uppfatta vad det hela handlar om så känner internetgenerationen det redan in på skinnet. Det kan låta som stora ord men om kritikernas farhågor besannas är deras livsstil, ja en skärva frihet de trots allt kan åtnjuta i en kapitalistisk värld, hotad. När jag skriver denna text ser jag på Facebook att min femtonåring skrivit en ny statusuppdatering på Facebook. Han travesterar ett stycke ur Tolkiens Sagan om ringen:

”They have taken Megaupload. We have barred Youtube but cannot hold it for long. The page is shaking, drums… drums in the deep. We cannot get out. SOPA lurks in the dark. We can not get out… they are coming.”

Publicerad i Skånska Dagbladet den 22/1-2012

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

Kommentarer är stängda.