För lite färg i bilderböckerna

Rita och farmor (Illustration: Anna Höglund)

Vi har tre barn. Två hemmagjorda, som vi kallar det, och minstingen adopterad från Etiopien. Att det i den stolta, och relativt sett genusmedvetna, svenska barnlitteraturen inte vimlar av färgade huvudpersoner är ett högst levande faktum i vår familjs vardag. Den nu bokaktuella Eva Susso är enda svenska författare jag på rak arm kan komma på som skapat en sådan för de mindre barnen.

Fortsätt läsa För lite färg i bilderböckerna

Ett skraltigt solidaritetsbygge

”Om doktorn har gett alvedon betyder inte det att den botar huvudvärk på alla platser och i alla tider, säger Yaser Mashkour från Al-Muntadar i Malmö till Skånska Dagbladet. Detta apropå moskéns andliga ledares blodiga fatwa mot homosexuella. En moské som socialdemokratiska politiker besökte ett par veckor innan valdagen i höstas. Mashkour vägrar att ta avstånd från den ursinniga honofobin utan relativiserar. Han är inte den enda.

Fortsätt läsa Ett skraltigt solidaritetsbygge

Både ha kakan och äta den

Moskén vid Jägersro i Malmö

Islamic Centers moské vid Jägersro är landets näst äldsta. Även om jag tycker lokalpatriotism i princip är lika befängt som nationalism så kan vi malmöiter väl tillåta oss vara lite malliga över det faktumet. Liksom glädjen över ”Di blåes” SM-guld är det ju ändå en rätt harmlös form av stolthet.

Fortsätt läsa Både ha kakan och äta den

Valfusk i lightdemokratin

Citygross Rosengård. Sveriges största matvarubutik och vallokal 2010

Representativ demokrati, att vi röstar fram våra beslutsfattare, är en lightversion av folkets direkta inflytande. Bitvis förmodligen oundviklig för avancerade samhällen men också ofta onödig i sin omfattning. 1998 stärktes personvalsinslaget i Sverige. Tanken var god men jag tror inte vi väljare nu upplever oss särskilt mycket mer delaktiga. Däremot har kanske incitamenten för fula valtricks ökat.

Fortsätt läsa Valfusk i lightdemokratin

Det handlar inte om att vinna debatten

Jag och familjen bor ett par stenkast till ett av Sveriges fattigaste områden, Seved i Malmö. Häromveckan rånades vår äldsta av ett tjugotal ungdomar. Av en slump befann jag mig ute i kvarteren och såg förövarna komma springande med bytet, min morsas gamla shopingväska i vilken vår grabb nyss burit sina datorprylar.

Fortsätt läsa Det handlar inte om att vinna debatten

Gammallaestadianerna lika många som twittrarna

Jag har alltid varit sist med det nya. När polarna i början på 80-talet skaffade de första speldatorerna höll jag hårt i rollspelstärningarna. Det var först i vuxen ålder jag överhuvudtaget skaffade en dator. På samma krampaktiga sätt har jag försökt klamra mig fast i vinyl, VHS, kasettband, fast telefon, dvd och CD. Samt varit sen med att skaffa mobil, e-post, blogg, Facebook, Spotify osv.

Fortsätt läsa Gammallaestadianerna lika många som twittrarna

Dåligt förankrade politiker

Folkligt värre

Så var vi där igen. Vad är det med borgerliga politikers kultursyn? En ny undersökning visar att närmare nio av tio invånare i Uppsala anser det viktigt att den anrika universitetsorten uppfattas som en kulturstad. Men inte fasiken passar kommunens ansvariga på att göra några feta utspel för det.

Fortsätt läsa Dåligt förankrade politiker