Arkiv

Problemet med vänstersinnade journalister

Efter våldet i Charlottesville har kritiken haglat mot Donald Trump på grund av att han inte bara gav vit makt-anhängarna utan också de antirasistiska motdemonstranterna skulden för oroligheterna. Att presidentens högerextrema chefsstrateg nu kort därefter, visserligen av andra orsaker, avgått är dock kanske inte det lilla ljus i mörkret man skulle kunna hoppas på.

. . . → Fortsätt läsa: Problemet med vänstersinnade journalister

Rikedom utan prislapp

Vattenstråken och vikarna. Kobbarna och holmarna. Öarna och halvöarna. Och så människorna som levde och lever här. Som en nostalgins lantmätare fogar jag samman pusselbitar jag ägt sedan tidigare med nya och försöker få en i alla fall lite tydligare bild över geografin och sammanhangen.

. . . → Fortsätt läsa: Rikedom utan prislapp

Ekeroth knappast uträknad

”Kent Ekeroths karriär är över”. Efter misshandelsdomen har många medier och politiska analytiker varit snabba med att leverera ett bokslut över Sverigedemokraternas riksdagsledamot. Men hur sannolikt är det att en makthungrig 36-åring med stort medieinflytande kommer att dra sig tillbaka från offentligheten?

Att Ekeroth förmodligen kommer få det svårt att verka som politiker inom SD . . . → Fortsätt läsa: Ekeroth knappast uträknad

När media tystade en generation

”Anarkister gömde vapen längs sin väg genom stan”. Så lyder den gulnade förstasidan på ett exemplar av Kvällsposten jag sparat i en av bananlådorna i vår källare. Den utlovar ”bildextra” och läsning om ”gatukriget” på sidorna 2, 4, 6, 9, 10 och 11.

Den 14-16 juni 2001 pågick det som gått till historien som Göteborgskravallerna. . . . → Fortsätt läsa: När media tystade en generation

Bokmässan undergräver presstödet

Medieuppståndelsen kring Bok- och biblioteksmässan fortsätter. Samtidigt som mässan hårdnackat försvarar sitt beslut att låta tidningen Nya Tider delta i höst så har de nu sagt nej till andra högerextrema, som Avpixlat. Efter förra årets velande kring samma dilemma, där Nya Tider till slut fick delta, är inkonsekvensen nu fullständig. Att bara Nya Tider välkomnas . . . → Fortsätt läsa: Bokmässan undergräver presstödet

Vem tar ansvar för korrekt information vid terrordåd?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu fått i uppdrag av regeringen att analysera samhällets hantering av terrordådet i Stockholm. Vi får hoppas att det i uppdraget också ingår att de analyserar sitt eget haveri den 7 april.

Taggar: 7 april, drottninggatan, kris, krisinformation, Stockholm, terrorism

. . . → Fortsätt läsa: Vem tar ansvar för korrekt information vid terrordåd?

Cynisk överexponering av döda kändisar

Det finns förstås ett nyhetsvärde i att kända människor avlider men frågan är hur stor den är.

Du har senaste dagarna hört det i radio, läst det i tidningarna och sett det på tv. Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars är död. Det kommer säkert inte som en nyhet för de flesta men det kan ändå vara . . . → Fortsätt läsa: Cynisk överexponering av döda kändisar

Vi behöver en annan debatt

Jag och ett par kollegor har ledsnat på den svenska debatten och kulturjournalistikens allt mer undanskymda roll i opinionsbildningen. Därför kommer vi starta ett kulturmagasin på nätet.

Taggar: debatt, fanzine, kaos, kulturjournalistik, opulens, tidskrift, Yelah

. . . → Fortsätt läsa: Vi behöver en annan debatt

Vad vilja liberalerna?

De sociala mediernas hårda samtalsklimat har som bekant även smittat av sig på de opinionsbildande sidorna. I kombination med de högerextrema samhällsvindarna har vi sett allt fler självbetitlade liberaler försvara rent reaktionära ståndpunkter samt attackera frihetskämpar på vänsterkanten.

Jag har alltid hyst viss klockarkärlek till liberalismen. Det beror nog inte bara på att det enda . . . → Fortsätt läsa: Vad vilja liberalerna?

INTE ALLA JOURNALISTER

En del opinionsbildare har blivit vår tids klickdragande mediestjärnor. Sorgligt nog är det inte ovanligt att folk i tyckarskrået själva bidrar till att mediernas förtroende sjunker istället för att uppvärdera den seriösa journalistiken.

Taggar: Ann, buzzfeed, clinton, donald, Heberlein, hillary, journalistisk, media, mediebubbla, mediekritik, Sverige, trum, USA

. . . → Fortsätt läsa: INTE ALLA JOURNALISTER